انواع اسکلت ساختمان

امروزه ساختمان ها همه جا هستند. ما هر روز هنگام رانندگی یا پیاده روی به سمت مکانی که باید برویم، آن ها را می بینیم. با این حال، همۀ ما هر چند وقت یکبار به جزئیات مربوط به خود سازه ها توجه می کنیم؟ آیا هرگز از خود سؤال کرده ایم که ساختمان ها از چه چیزی ساخته شده اند؟ مدت زمان ساخت از ابتدا تا انتها چقدر طول کشیده است؟ یا اصلاً انواع اسکلت ساختمان چیستند؟ بیشتر اوقات، برای این سؤالات پاسخی نداریم زیرا ما به جنبه هایی از زندگی خود رسیدگی می کنیم که به آنها علاقه داریم.
با این حال، برای دانشجویان، مهندسان و علاقه مندان به حوزه ساخت و ساز، مهم است که انواع اسکلت ساختمان را بشناسند. پس بدون درنگ با مقاله دیگری از ایران بیلدینگ همراه باشید.
5 نوع اصلی از انواع اسکلت ساختمان
هنگامی که فردی در تلاش است نوع اسکلت ساختمان خود را مشخص کند، اغلب سؤالات خاصی را باید از خود بپرسد. این سؤالات شامل موارد زیر هستند:
- هدف سازه چیست؟ پاسخ به این پرسش برای شما دلیل ساختن سازه و همچنین نحوه استفاده از آن را مشخص می کند.
- اندازه سازه چقدر است؟ دانستن اندازه سازه مهم است زیرا به شما این امکان را می دهد تا با توجه به انتخاب مصالح و نیروهای کاری که در اختیار دارید، برنامه ریزی کنید.
- آیا محدودیت های تحمل بار وجود دارد؟ هرچه ساختمان بلندتر باشد، محدودیت های بیشتری برای تحمل بار وجود دارد. این اطلاعات باید خیلی زودتر در اختیار قرار گیرند، بنابراین می توان مسائل و تغییرات مناسب را برطرف کرد.
- آیا فاکتورهای محیطی برای بررسی وجود دارند؟ همه امروزه دوست دارند با محیط زیست سازگار باشند که این خبر خوبی است. این سؤال به شما این امکان را می دهد تا قبل از شروع کار مسائل احتمالی را ببینید و تغییرات لازم را انجام دهید.
- چقدر زود نیاز به اتمام ساختمان است؟ برخی از افراد می خواهند ساختمان هایشان سریع تر از دیگران ساخته شوند، بنابراین برای دستیابی به نتایج مطلوب ممکن است نوع دیگری از اسکلت ساختمان را انتخاب شود.
- هزینه های مصالح چقدر هستند؟ هزینۀ مصالح مورد استفاده ممکن است باعث شود شما نوع دیگری از ساختمان را نسبت به ساختمان دیگر انتخاب کنید.
در زیر مهمترین انواع اسکلت ساختمان را معرفی کنیم:
1- سیستم اسکلت چوبی
ساختمان های اسکلت چوبی سال ها است که وجود دارند و در واقع، این نوع سازه قدیمی ترین اسکلت ساختمانی است. همچنین نوعی است که در همۀ جای دنیا بیشترین استفاده را دارد. این اسکلت ساختمانی کاملاً از چوب ساخته می شود و سپس در محل قرار می گیرد. این بدان معنا است که کارگران میخ ها، صفحات، تیرچه ها و الوارها را در صورت نیاز برش می دهند و آن ها را قبل از نصب دیوار، سقف و سایر قسمت ها در محل خود نصب می کنند.
مزایای استفاده از اسکلت چوبی این است که مواد آن قابل تجدید است (دوستدار محیط زیست است)، هزینه آنها نسبتاً کم است و می توان اسکلت چوبی را خیلی سریع تر با استفاده از ابزارها و تجهیزات خاص تهیه کرد. البته معایبی نیز وجود دارند که شامل اشتعال پذیری سازه (مقاومت کم در برابر آتش)، جذب رطوبت و عدم مقاومت کافی در برابر بادهای شدید از طوفان و گردباد است.
2- سیستم قاب فولادی سبک نورد سرد
از فولاد معمولاً برای ساخت برخی از ساختمان ها استفاده می شود زیرا این امکان را می دهد که ساختمان ها خیلی سریع تر ساخته شوند. همۀ مصالح آماده قرار دادن در محل کار هستند (مونتاژ هستند)، بنابراین پس از شروع ساخت، هیچگونه برشی نیاز نیست. سیستم قاب فولادی سبک نورد سرد برای سوله ها، انبارها و ساختمان های دو طبقه مناسب است.
هر قطعه فولاد توسط یک پوشش گالوانیزه احاطه می شود و از آن در برابر عناصر محافظت می کند. در حال حاضر، این ماده در ساختمان های تجاری بیشتری استفاده می شود اما برخی از صاحبان خانه ها ترجیح می دهند خانه های خود را نیز از فولاد سبک نورد سرد بسازند. هنگامی که شما در نظر دارید فولاد سبک را برای سازه ساختمان استفاده کنید، خواهید دید که این نوع اسکلت ساختمانی مزایای زیادی مانند استحکام بالا نسبت به وزن ساختمان، هزینه کم برای ساخت و ساز و توانایی ساخت سریع را دارد.
فولاد سبک نورد سرد همچنین در برابر شعله مقاوم است، بنابراین هرگز نگران آتش گرفتن آن نخواهید بود. نکته منفی در مورد فولاد سبک این است که اگر لازم باشد هرگونه تغییر در محل انجام شود، ابزار مناسب برای آن وجود ندارد. برای مثال، اتصال اعضای عمودی به افقی نیاز به پیچ و مهره یا استفاده از پرچ دارد.
[vc_row_inner content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1599399364801{margin-top: -30px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column_inner css=”.vc_custom_1599304242411{margin-bottom: 10px !important;padding-right: 50px !important;padding-left: 50px !important;}”][cdb_courses_carousel posts_per_page=”6″ slides_per_view=”3″ autoplay=”true” show_pagination_control=”true” show_prev_next_buttons=”true” wrap=”true”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row][vc_column][vc_column_text][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
3- سیستم اسکلت فولادی
سیستم قاب فولادی کمی متفاوت از فولاد سبک نورد سرد است. این سیستم دارای ساختاری برای تحمل بارهای مختلف است و به طور معمول برای ساختمان های بزرگ استفاده می شود. این نوع اسکلت ساختمان از ستون ها و تیرهای فولادی و خرپا ساخته می شود که سقف ها با دهانه زیاد را به راحتی پشتیبانی می کند.
اسکلت فلزی را در بسیاری از آسمان خراش ها مشاهده خواهید کرد زیرا بالا بردن مواد با استفاده از جرثقیل قبل از جوشکاری بسیار سریع انجام می شود. از مزایای اسکلت فلزی می توان به استحکام، انعطاف پذیری هنگام مونتاژ، جوشکاری آسان برای ساخت سریع تر ساختمان اشاره کرد. همچنین، کلیه اجزای آن به راحتی در دسترس هستند.
فولاد برای مناطقی که مستعد طوفان و گردباد هستند، بسیار مناسب است و در آینده به راحتی قابل بازیافت و استفاده مجدد است. از معایب سازه فولادی می توان به خوردگی در مناطقی که رطوبت زیادی وجود دارد و اینکه مقاومت مواد در دمای بالاتر از پانصد درجه از دست می رود اشاره کرد.
4- سیستم اسکلت بتنی
ساختمان های بلند مرتبه و پارکینگ ها به طور معمول با استفاده از سیستم قاب بتنی ساخته می شوند زیرا از بسیاری دیگر از مصالح ساختمانی مقاوم تر هستند. ساخت اسکلت بتنی از ستون های بتن مسلح و همچنین اسلب ها و تیرهای بتنی برای ایجاد ساختار پشتیبانی استفاده می کند.
بتن مسلح به راحتی در دسترس است اما در صورت نیاز به ریختن بتن در محل باید به طرح اختلاط و زمان بندی پروژه دقت شود. متأسفانه، سازه های بتنی اغلب بتن ریزی اجزای سازه ای در محل نیاز دارند. این بدان معنا است که فرآیند عمل آوری بتن، مدت زمان بیشتری را برای تکمیل پروژه به خود اختصاص می دهد.
از مزایای سیستم اسکلت بتنی می توان به تحمل بسیار بالا در بارهای فشاری زیاد، طول عمر زیاد، مصالح در دسترس (شن و ماسه) مقاومت در برابر آتش و موارد دیگر اشاره کرد. بتن همچنین می تواند به صورت محلی تهیه شده و تقریباً به هر شکل مورد نظر ایجاد شود. همانطور که در بالا ذکر شد، بتن ریزی می تواند یک فرآیند زمانبر باشد، به علاوه اگر ساختمان در منطقه ای مستعد زلزله قرار داشته باشد که ممکن است به مهندسی بتن نیاز باشد.
کلام آخر
اکنون که انواع اسکلت ساختمان را شناختید، به راحتی می توانید تصمیم بگیرید که کدام یک را در آینده برای پروژه خود استفاده خواهید کرد. در ایران سازه فولادی و بتنی محبوب ترین قاب های ساختمان هستند که به وفور در سطح کشور به کار گرفته می شود. به هر روی، انتخاب اسکلت به نیازهای آیئن نامه ای، منطقه مورد احداث (زلزله خیز بودن)، مقدار بودجه، رونق یا رکود بازار مسکن، قیمت مصالح و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1609926685905{padding-right: 15px !important;background-color: #e8e8e8 !important;}”][vc_column][cdb_icon_box_2 icon_style=”icon-font” icon_position=”top” icon_type=”normal” icon_size=”icon-box-small” title=”فرم درخواست مشاوره در حوزه هوشمندسازی ساختمان” title_text_transform=”” title_text_font_weight=”900″ title_text_font_align=”center” css=”.vc_custom_1609926728382{margin-top: -30px !important;}”][/cdb_icon_box_2][vc_separator color=”black” border_width=”2″ el_width=”50″ css=”.vc_custom_1609926814920{margin-top: -20px !important;}”][cdb_icon_box_2 icon_style=”icon-font” icon_position=”top” icon_type=”normal” icon_size=”icon-box-small” title=”با پُر کردن فرم زیر به مشاوره ایران بیلدینگ متصل شوید تا تخصصیترین مشاورهها را دریافت کنید.” title_tag=”h6″ title_text_transform=”” title_text_font_weight=”400″ title_text_font_align=”center” css=”.vc_custom_1609927600806{margin-top: -50px !important;}”][/cdb_icon_box_2]
دیدگاهتان را بنویسید