خانه هوشمند چیست؟

پیشرفت سریع فنآوری، افزایش دیجیتالی شدن و جریان های اطلاعاتی بزرگ تر، موضوع ایده یک خانه هوشمند (Smart Home) را بیش از هر زمان دیگری فریبنده نشان می دهد. اما منظور از خانه هوشمند چیست؟ ریشه های این فنآوری از کجا است؟ مزایا و خطراتش چیست؟ خانه هوشمند در آینده چگونه خواهد بود؟ ما از منظرهای مختلفی به این روند نوظهور نگاه می کنیم؛ با ایران بیلدینگ همراه باشید.
خانه هوشمند چیست؟
خانه هوشمند به معنای استفاده از سیستم های فنی، فرآیندهای خودکار و دستگاه های کنترل از راه دور در آپارتمان ها و خانه ها است. هدف اصلی این عملکردها بهبود کیفیت زندگی و راحتی افراد است. اهداف دیگر شامل امنیت بیشتر و استفاده مؤثرتر از انرژی به لطف دستگاه های متصل و قابل کنترل از راه دور هستند.
وسایل خانگی مانند ماشین لباسشویی، چراغ ها یا قهوه ساز می توانند از نظر زمانی کنترل شوند. دستگاه هایی مانند سنسورهای حرکتی، دوربین های امنیتی، قفل الکترونیکی، چشمی دیجیتال و بسیاری از وسائل امنیتی هوشمند می توانند به دستگاه های دیگر خانه متصل شوند.
قلب خانه هوشمند واحد کنترل مرکزی است که اجزای هوشمند مختلفی با آن متصل شده اند و از طریق کامپیوتر شخصی، تلفن هوشمند یا تبلت قابل کنترل هستند. استانداردهای رایج بی سیم مانند وای فای، بلوتوث و تکنولوژی های ZigBee یا Z-Wave برای ارتباط یا کنترل دستگاه ها استفاده می شوند. واحد کنترل مرکزی نیز هاب یا دروازه نامیده می شود.
تاریخچه خانه هوشمند
ذات بشر این است که راهی پیدا کند که زندگی روزمره راحت تر و دلپذیرتر شود. حوزه اتوماسیون خانه از طریق پیشرفت فنآوری، به ویژه با اینترنت و رایانه، زنده شده است. ادبیات داستان علمی در دهه 1950 اولین تصاویر خانه هایی را نشان می دهد که به طور کاملاً اتوماتیک توسط ماشین کنترل و هدایت می شوند.
فیلم سال 1999 خانه هوشمند دیزنی، درباره رایانه ها و عواقبی بود که ماشین های هوشمند زندگی خودشان را به دست می گرفتند. در حقیقت، احتمالاً چند سال طول خواهد کشید تا ماشین ها بتوانند احساسات را تولید کنند! در آن زمان دنیا به کلی دگرگون خواهد شد.
دانشمندان در حال حاضر بیش از 30 سال در زمینه اتصال لوازم خانگی و اتوماسیون استفاده از آن ها کار کرده اند. با این وجود فقط در 15 سال گذشته موضوع خانه هوشمند مورد توجه عموم قرار گرفته است.
حتما بخوانید: مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) چیست؟
از جمله دلایل اصلی آن، چالش های کنونی در نتیجه روندهایی مانند پیری جامعه، آگاهی بیشتر از محیط زیست و آرزوی مربوط به آن برای تأمین انرژی پایدار هستند. افزایش دیجیتال سازی و ابزارهای جدید برای افزایش راحتی از دیگر عواملی بودند که خانه هوشمند را در اوایل هزاره در مرکز توجه عمومی قرار دادند.
مرکز Fraunhofer Inhaus که در سال 2001 در دویسبورگ آلمان افتتاح شد، یک پروژه فانوس دریایی در کشورهای آلمانی زبان است. این پروژه شامل بررسی و آزمایش راه حل ها و محصولات جدید سیستم از بخش خانه های هوشمند در یک محیط مسکونی است.
خانه ای در مونیخ از سال 2005 تا 2011، یک خانه متصل با فرآیندهای الکترونیکی کنترل شده مرکزی را به نمایش گذاشت. اولین خانه T-Com از Deutsche Telekom در برلین در سال 2005 به روی بازدیدکنندگان علاقه مند گشوده شد. تمرکز این پروژه بر روی اتصال لوازم خانگی مختلف و کنترل آن ها با استفاده از دستگاه های ورودی گوناگون بود.
اهمیت خانه هوشمند

برای دهه ها، طیف گسترده ای از لوازم خانگی مختلف به زندگی روزمره دلپذیرتر، سرعت بخشیدن به فرآیندهای کاری و در نتیجه صرفه جویی در وقت و کار کمک کرده اند. بنابراین خانه هوشمند چرا مهم است؟
بدون وجود خانه هوشمند، انگیزه هر عملیات برای یک ماشین باید از سوی انسان ها انجام شود، کسانی که پردازش ها را به صورت دستی شروع کرده و هر دستگاه را به طور جداگانه در زمان مناسبی فعال می کنند. خانه هوشمند با امکان برقراری ارتباط اجزای سازنده با یکدیگر، فرآیند انجام کارها در منزل را آسان می کند.
دستگاه ها براساس نحوه برنامه ریزی، فرآیندهای خاصی را در خانه به تنهایی شروع، کنترل و هدایت می کنند. قابلیت همکاری کلمه ای «جادویی» است. اگر دستگاه ها با هم تطابق داشته باشند، می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
فقط در این صورت است که سیستم هشدار هنگام جمع یا باز شدن پرده ها را فعال می کند. فقط در این صورت است که با باز شدن پنجره، سیستم گرمایش به طرو اتوماتیک خاموش می شود. اگر قابلیت همکاری بین عناصر وجود نداشته باشد، خانه به راحتی هوشمند نمی شود!
جدای از راحتی، بهره وری بهتر، انرژی و امنیت بیشتر از دیگر جنبه های اصلی هوشمندسازی خانه است. اگر یک ترموستات خانه هوشمند از طریق وای فای با پنجره ارتباط برقرار کند، باز شدن پنجره را تشخیص می دهد و بنابراین دمای موجود در منزل را تنظیم می کند.
چراغ های LED هوشمند بسته به زمان روز، به طور خودکار رنگ های مختلفی از خود منتشر می کنند. اگر دوربین امنیتی بیرون از خانه در اثر تحرکات مشکوک فعال شود، دوربین داخلی نیز در حالت آماده باش قرار می گیرد زیرا ممکن است خطر سرقت وجود داشته باشد.
فواید خانه هوشمند
مزایای خانه هوشمند به شرح زیر هستند:
بهره وری انرژی
یکی از اولین مزایای استفاده از خانه هوشمند این است که در واقع می تواند خانه شما را از نظر مصرف انرژی کارآمدتر کند. مثلاً تهویه مطبوع شما فقط هنگامی که در خانه حرکت می کنید قادر به روشن شدن است یا اینکه چراغ های شما طوری برنامه ریزی شده اند که دقیقاً در ساعت خروج از خانه خاموش شوند. همۀ اینها مصرف انرژی را کاهش می دهند.
بازده هزینه
خانه هوشمند در هزینه شما صرفه جویی می کند. بدیهی است که با صرفه جویی در مصرف انرژی، هزینه قبض برق کاهش می یابد. اما این تنها راه صرفه جویی در هزینه ها نیست! بسیاری از شرکت های بیمه در واقع تخفیف هایی را برای پیاده سازی فنآوری خانه های هوشمند ارائه می دهند. این امر خصوصاً در مورد دستگاه هایی از قبیل ردیاب نشتی آب یا سیستم هشدار و امنیت صدق می کند.
سهولت دسترسی
افزایش قابلیت دسترسی یکی دیگر از جوانب مثبت و مهم هوشمندسازی منزل است. به عنوان مثال، با قفل های هوشمند، دیگر نگران این نیستید که کلیدهای خود را گم کرده یا جا بگذارید یا شک کنید که آیا اصلاً درب خانه را قفل کرده اید یا خیر!
همچنین برای سالمندان و معلولان مزایایی نیز در نظر گرفته شده اند. زنگ درب هوشمند به کم شنوایان این امکان را می دهد که وقتی کسی جلوی دری است، از طریق تلفن خود یک اعلان بصری دریافت کنند. برای افراد کم بینا و نابینا، توانایی کنترل دستگاه هایشان از طریق کنترل صوتی فوق العاده مفید خواهد بود.
[vc_row_inner content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1599399364801{margin-top: -30px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column_inner css=”.vc_custom_1599304242411{margin-bottom: 10px !important;padding-right: 50px !important;padding-left: 50px !important;}”][cdb_courses_carousel posts_per_page=”6″ slides_per_view=”3″ autoplay=”true” show_pagination_control=”true” show_prev_next_buttons=”true” wrap=”true”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row][vc_column][vc_column_text][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
ادغام دستگاه ها
داشتن یک دستگاه هوشمند بسیار خوب است اما داشتن چندین دستگاه حتی بهتر از آن می باشد. تنها مشکل این است که چگونه می توانند همۀ آن ها با هم کار کنند؟ اینجا است که یک «هاب هوشمند» عالی خواهد بود.
هاب هوشمند دستگاهی است که به شما این امکان را می دهد تا از طریق یک برنامه، کل خانۀ خود را مدیریت کنید زیرا دیگر برای راحتی بیشتر در خانه خود مجبور به باز کردن 15 برنامه مختلف نیستید.
هاب های هوشمند به شما این امکان را می دهند تا صحنه های تکراری را همزمان با استفاده از دستگاه های هوشمند مختلف تنظیم کنید. به عنوان مثال، شما می توانید یک صحنه صبح بخیر را تنظیم کنید که چراغ های شما را روشن کند، موسیقی ملایمی پخش کند و قهوه را دَم کند. این روند قطعاً خروج از خانه را کمی راحت تر می کند.
افزایش ایمنی
افزایش ایمنی خانه یکی دیگر از فواید استفاده از خانه هوشمند است و معمولاً دلیل اصلی شروع سرمایه گذاری افراد در این فنآوری است. دستگاه های مختلفی مانند ردیاب نشت آب و یخ زدگی هوشمند، منزل شما را در برابر آسیب های ناشی از سیل محافظت کند.
همچنین دستگاه های تصفیه هوای هوشمندی در بازار وجود دارند که کیفیت هوای منزل را کنترل کرده و از سلامت خانواده محافظت می کنند. گاوصندوق های هوشمندی برای محافظت از اشیای با ارزش وجود دارند و طیف گسترده ای از سیستم های امنیتی برای محافظت از خانه در شبانه روز در دسترس هستند.
بهبود امنیت
از دوربین و قفل الکترویکی گرفته تا زنگ درب و سیستم های هشدار، می توان با فنآوری هوشمند از خانه کاملاً محافظت کرد. چه در تعطیلات باشید، چه در حال مدیریت یک ملک اجاره ای، این دستگاه ها به شما این امکان را می دهند تا امنیت منزل را بهبود ببخشید.
بسیاری از سیستم ها مانند خانواده Lyric از شرکت هانیول، حتی شما را به مجریان قانون و پرسنل اورژانس متصل می کنند (چنین چیزی در ایران وجود ندارد!). محافظت از خانه و عزیزانتان اولین قدم برای هوشمندسازی خانه است
اجزای یک خانه هوشمند
چگونه خانهای به خانه هوشمند تبدیل می شود؟ اجزای مورد نیاز را می توان بدون هیچ گونه دانش فنی نصب و پیکربندی کرد. جنبه های زیر باید در برنامه ریزی جهت هوشمندسازی منزل در نظر گرفته شوند:
- اتصال به اینترنت و وای فای مورد نیاز است.
- گوشی همراه یا تبلت برای کنترل و نظارت بر دستگاه ها مناسب ترین ابزارها هستند.
- شبکه بی سیم راحت و خوشآیند است اما انتقال از طریق کابل ایمن تر خواهد بود.
آیا دستگاه ها باید از واحد کنترل مرکزی قابلیت برنامه ریزی و همکاری داشته باشند یا اینکه یک راه حل مستقل کافی است؟ واحد کنترل مرکزی (دستگاهی همه وسائل منزل را به یکدیگر وصل می کند) باید به گونه تنظیم شود که بتواند تمام دستگاه ها را در شعاع مورد نظر کنترل کند.
دلایل نیاز به خانه هوشمند
چهار دلیل بسیار عملی وجود دارند که مردم در فنآوری های خانه های هوشمند سرمایه گذاری می کنند. بدون ترتیب خاصی، این موارد عبارتند از:
- آسودگی: خانه های هوشمند می توانند به ساده سازی کارهای پیچیده یا اتوماتیک کردن امور کمک کنند.
- امنیت: با استفاده از سنسورها و فنآوری های ارتباطی، می توان از هرجایی با دقت و به طور مداوم بر خانه نظارت کرد.
- راحتی: سیستم های آب و هوایی و روشنایی را می توان به طور خودکار با توجه به زمان روز، دمای خارج از منزل یا نیاز شخصی تنها با گوشی همراه تنظیم کرد.
- کارآیی: خانه های هوشمند می توانند زمان روشن و خاموش شدن کارها را کنترل کنند و دقیقاً مکان و میزان مصرف انرژی در خانه را تحت نظارت داشته باشند.
نصب و هزینه خانه هوشمند
مهم نیست که شما برای نصب چه نوع سیستمی برنامه ریزی کرده اید، همیشه خوب است که ابتدا با یک نصاب خوب صحبت کنید. آن ها نه تنها می توانند به شما مشاوره دهند که چه نوع سیستمی با نیاز شما متناسب است، بلکه می توانند این اطمینان را نیز بدهند که این سیستم به کارآمدترین و مقرون به صرفه ترین روش نصب می شود.
مانند اکثر مواردی که زندگی را آسان می کنند، تبدیل شدن خانه به یک خانه هوشمند نیز هزینه بَر است. سیستم های ساده را می توان به صورت ارزان قیمت نصب کرد اما مطمئناً هرچه توانایی پرداخت هزینه بیشتری را داشته باشید، سیستم شما از جزئیات، امنیت و عملکرد بیشتری برخوردار خواهد بود. بودجه تنها محدودیت واقعی برای کاری است که می توانید برای تبدیل شدن منزل خود به یک خانه هوشمند انجام دهید.
کلام آخر
فنآوری خانه های هوشمند واقعاً به یک چیز خلاصه می شوند، کسب بینشی در مورد نحوه عملکرد روزمره خانه! دریافت تصویر کلی از میزان مصرف برق خانه، سیستم های امنیتی و بهینه سازی کلی کارهای روزمره، به شما کمک می کنند تا یک خانه معمولی را به خانه ای هوشمند تبدیل کنید. پیش بروید و امروزه با سرمایه گذاری در فنآوری خانه های هوشمند، زندگی را برای خود و خانواده تان آسان و امن تر کنید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1609926685905{padding-right: 15px !important;background-color: #e8e8e8 !important;}”][vc_column][cdb_icon_box_2 icon_style=”icon-font” icon_position=”top” icon_type=”normal” icon_size=”icon-box-small” title=”فرم درخواست مشاوره در حوزه هوشمندسازی ساختمان” title_text_transform=”” title_text_font_weight=”900″ title_text_font_align=”center” css=”.vc_custom_1609926728382{margin-top: -30px !important;}”][/cdb_icon_box_2][vc_separator color=”black” border_width=”2″ el_width=”50″ css=”.vc_custom_1609926814920{margin-top: -20px !important;}”][cdb_icon_box_2 icon_style=”icon-font” icon_position=”top” icon_type=”normal” icon_size=”icon-box-small” title=”با پُر کردن فرم زیر به مشاوره ایران بیلدینگ متصل شوید تا تخصصیترین مشاورهها را دریافت کنید.” title_tag=”h6″ title_text_transform=”” title_text_font_weight=”400″ title_text_font_align=”center” css=”.vc_custom_1609927600806{margin-top: -50px !important;}”][/cdb_icon_box_2]
دیدگاهتان را بنویسید