10 تا قدیمی ترین ساختمان های شهر تهران

اگرچه ویلاهای زیبا و برجهای مسکونی بسیار ابتکاری و برجسته در تهران وجود دارند، اما بدون شک دیدنی ترین ساختمانها، آنهایی هستند که در برابر آزمایش زمان مقاومت بیشتری دارند. حال به 10 مورد از برجسته ترین بناهای پایتخت ایران میپردازیم.
10 تا قدیمی ترین ساختمانهای شهر تهران
1-موزه سینما
با قدم زدن در امتداد خیابان ولیعصر، نمیتوانید مجذوب عمارتی که خواستار توجه است نشوید. پشت باغ فردوس یک ملک مربوط به دوره قاجار قرار گرفته است، که موزه سینمای ایران را در خود جای داده است. جالب ترین ویژگی آن ایوانی با دیوارها و ستونهای تزئین شده با گچ بریهای گلدار و پنجرههای قاب دار چوبی قوسی شکل است. این موزه شما را با صنعت فیلم سازی یک صد ساله ایران همراه میکند و کافههای اطراف این امکان را برای افراد فراهم میکنند تا با نوشیدن چای کمی بیشتر ساختمان را تحسین کنند.
2- سرای روشن
در خیابان ناصرخسرو، یکی از قدیمی ترین خیابانهای تهران، سرای روشن افسون گر واقع شده است. این ساختمان با الهام از گوتیک که در سال 1932 به عنوان یکی از اولین مراکز تجاری تاسیس شده بود، کاملاً غیرمعمول در محیط ایران است. چهرهها و مجسمهها که تقریباً در جاهای دیگر ایران وجود ندارد، بیشتر یادآور معماری اروپا هستند و نماد زرتشتی در مرکز آن، اهورامزدا، به آن طعم و مزه ای کاملاً ایرانی میبخشد.
3- تماشاگاه زمان
تماشاگاه زمان (موزه زمان) که در میان یک باغ مجلل ایرانی قرار گرفته است، نه تنها مجموعه گسترده ای از کارمندان ثبت اوقات را دارد، بلکه خود ساختمان مظهر معماری اصیل ایرانی است. این ملک اربابی 80 ساله، زمانی متعلق به حسین خداداد، بازرگان مشهور ایرانی بود، اما اکنون به عنوان یک موزه برای به نمایش گذاشتن ساعتهای بیشماری فعالیت میکند. نمای بیرونی به رنگ آبی پاستلی دارای پنجرههایی است که به توریهای کرم رنگ شباهت دارند و داخل آن با سقفهای تزئین شده، گچ بریها و پنجرههای رنگارنگ ارسی (شیشههای رنگی) نمایی خیره کننده ایجاد میکند.
4- موزه آبگینه تهران
موزه ظروف شیشه ای و سرامیکی قابل توجه آبگینه، در یک ساختمان زیبا از دوران قاجار ساخته شده است که 90 سال پیش توسط احمد قوام به عنوان محل کار و محل شخصی وی احداث شده بود، که بعدها به عنوان سفارت مصر به کار گرفته شده بود. قبل از اینکه این مکان در سال 1976 به موزه تبدیل شود، سبکهای معماری اروپایی و ایرانی را با یک پلکان روسی با هم ترکیب میشوند تا طبقههای اول و دوم به هم متصل گردند. گچ تزئین شده، ستونهای چوبی تراشیده شده و لوسترهای کریستالی فضای داخلی این ساختمان را به زیبایی نمای بیرونی نشان میدهند.
5- کاخ گلستان
کاخ گلستان که در سال 2013 به عنوان میراث جهانی یونسکو اعلام شد، متشکل از گروهی از بناهای سلطنتی است که زمانی در دوره قاجار به عنوان مقر حکومت بوده است. این کاخ نمونه ای از تلفیق طرح ایرانی و غربی است، با طاق نماهای بی نقص، سالنها و سقفهای آینه کاری شده و کاشیهای تزئینی که همگی در محدوده یک باغ پر زرق و برق ایرانی قرار گرفته اند. کلمات در مورد بادگیر پارسی باستان، بادگیرها و موزاییکهای متنوع با پنجرههای گرد، که از جمله موارد برجسته ای هستند، انصاف و عدالت را رعایت نمیکنند.
6- شمس العماره
اگرچه این بنا بخشی از کاخ گلستان را تشکیل میدهد، اما شمس العماره یا ساختمان خورشید شاهکاری است که خود به تنهایی شایسته شناخت است. سلطان ناصرالدین شاه با ایده ساخت برجی شروع به کار کرد، که منظره ای پانوراما از شهر داشت و در سال 1867، ساخت و ساز دو سال پس از شروع کار به پایان رسید. برجهای دو طبقه دوقلو با پنجرههای قوسی شکل، کاشی کاری پیچیده و یک سالن باز در مرکز آن، بالای سازه قرار گرفته اند. اگرچه صعود به قله امکان پذیر نیست، اما تصور موفقیت ناصرالدین شاه در دستیابی به دیدگاه دلخواه وی آسان است.
7- کاخ سبز
یکی از ساختمانهای مجتمع سعد آباد و شاید زیبا ترین آن کاخ سبز است. این بنا در اواخر دوره قاجار ساخته شد و بعداً توسط رضا شاه بازسازی شد و یک سال به عنوان محل اقامت وی قرار گرفت، قبل از اینکه به مهمانسرا تبدیل شود. سنگ مرمر مورد استفاده در معادن استانهای زنجان و خراسان، از رنگ سبز منحصر به فردی برخوردار است. همانطور که در فضای داخلی بسیار دقیق طراحی شده است، یک تالار آینه و یک فرش ایرانی بافته شده در طی یک دوره هفت ساله، از دیگر ویژگیهای ظاهری این کاخ است.
8- موزه هنرهای معاصر تهران
بزرگ ترین موزه هنر ایران، موزه هنرهای معاصر تهران به خودی خود شاهکار برجسته ای است. برای طراحی این ساختمان، معمار کامران دیبا از تلفیق عناصر معماری سنتی ایرانی با مدرنیته الهام گرفته است. این امر به ویژه در چهار سازه ای که در بالای ساختمان قرار گرفته اند و شبیه پیچ و تاب مدرن در بادگیرهای ایران باستان هستند، تجسم مییابد.
9- عمارت مسعودیه
عمارت مسعودیه یکی از زیباترین بناهای تاریخی سلسله قاجار است. این کاخ که در سال 1879 ساخته شده است، شاهد حوادث زیادی از جمله شکل گیری اولین وزارت آموزش و پرورش و تاسیس اولین کتابخانه رسمی بوده است. از جمله ویژگیهای مشخصه آن، گچ کاری، موزاییک و باغ است. امروزه این کاخ علاوه بر پیاده روی بازدید کنندگان برای گرفتن چند عکس زیبا از آن، به یک مکان محبوب برای آنها تبدیل شده است، که در کافه دنج خود با پنجرههای شیشه ای رنگی سرگرم میشوند.
10- تئاتر شهر
تئاتر شهر که در سال 1972 ساخته شد، به دلیل طراحی استوانه ای خود که ترکیبی از طراحی سنتی و مدرن است، شایسته توجه قرار دارد. ستونهای ایستاده، الگوهای هندسی را به سقف اضافه میکنند، سپس با کاشی و سرامیک پر میشوند. ورودی بزرگ از چوب ساخته شده است و به آن احساس گرمی و خاکی بودن را میبخشد. این شامل چندین مرحله است و همچنان به عنوان مکانی عالی برای هنرهای نمایشی ارائه میشود.
دیدگاهتان را بنویسید