مراحل اخذ پروانه ساختمان

صبر کنید! قبل از اینکه کلنگ شروع ساخت و ساز بزنید، اول باید در مورد اخذ پروانه ساختمان (مجوز ساخت، جواز ساختمانی، جواز تخریب و نوسازی) اطلاعات جامعی کسب کنید. هیچ پروژهای بدون داشتن پروانه ساختمان، اجازه ساخت و ساز ندارد و هر زمان هم که این سند را دریافت میکنید، باید فرآیند ساختمان سازی را شروع کنید. در این راستا، ممکن برخی از پرسشها برایتان ایجاد شود، مثلاً بپرسید: «مراحل اخد پروانه ساختمان چگونه است؟ و یا برای گرفتن پروانه ساختمان باید به کجا مراجعه کرد؟ بنابراین، برای پاسخ به هرگونه پرسش درباره اخذ پروانه ساخت، بهتر است با کلینیک مشاوره صنعت ساختمان همراه باشید.
پروانه ساختمانی چیست؟
امروزه، پروانه ساخت جای خود را به شناسنامه ساختمان (پروانه، عدم خلاف، پایان کار) داده است. شناسنامه ساختمان حاوی یکسری اطلاعات است که محدوده کار را مشخص میکند. هر پروژهای که شامل تخریب و نوسازی میشود و تغییرات عمدهای در ساختار خود میبیند، معمولاً به شناسنامه ساختمان و یا همان پروانه ساخت نیاز دارد. اگر مالک یا سازنده خود شما هستید، مسئولیت درخواست جواز با خودِ شماست. شرایط لازم برای مجوزها از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است و تنها راهی که میتوانید از این موضوع آگاه شوید، تماس با شهرداری منطقه ای است که میخواهید ساخت و ساز را شروع کنید.
مراحل اخذ پروانه ساختمان

در زیر یک به یک به مراحل اخذ و صدور پروانه ساختمانی اشاره میکنیم:
1- تشکیل پرونده: اوین مرحله در فرآیند اخذ جواز ساخت، ثبت درخواست پروانه در شهرداری منطقه مورد احداث یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر است. برای ثبت درخواست، مالک و یا وکیل مالک باید اصل و تصویر کارت شناسایی (کارت ملی یا شناسنامه)، اصل و تصویر سند مالکیت، برگه تسویه حساب عوارض نوسازی و عوارض شهرداری سال جاری و سالهای پیشین را به صورت کتبی به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر ارائه داده و در سیستم ثبت کند.
۲- دستور بازدید از ملک: در این مرحله از اخذ پروانه ساخت، مآمور شهرداری روند ادامه پرونده را پیش میبرد. او به محل احداث پروژه میرود تا ابعاد ملک، عرض گذر و بناهای مجاور را ارزیابی کند. بازدید مسئول شهرداری میتواند در صدور مجوز ساخت تعداد طبقات جدید و موارد دیگر ساختمان تأثیر گذارد. به عنوان نمونه، پایین بودن متراژ خانه از یک مقدار مشخص باعث میشود تا مجوز ساخت برای بیش از چهار طبقه صادر نشود.
۳- بررسی فنی و کاربری ملک: قوانین ساخت و ساز در هر منطقه از شهر به معنای اجرای طرح تفصیلی است. به این صورت که کارشناس مربوطه بررسی میکند که آیا ملک مورد نظر در طرح تفصیلی قرار دارد یا خیر! این کار به این جهت انجام میشود تا ساخت بنای مذکور با دیگر پروژههای عمرانی تداخل نداشته باشد. وجود تداخل به معنای بررسی میزان تراکم و انجام اصلاحت مورد تأیید شهرداری است.
۴- دستور نقشه: بعد از طی فرآیند کارشناسی، حال نوبت به تهیه نقشه از سوی مالک میشود. به این صورت که شهرداری دستور تهیه نقشه را صادر و از مالک میخواهد در دستور نقشه مشخصاتی مانند اصلاحات شهرداری بعد از بازدید فنی و کاربری اعم از ابعاد باقی مانده ملک، مساحت زمین، متراژ سند، عرض گذر تعداد طبقات، سطه اشغال شده هر طبقه را ذکر کند.
5- طراحی نقشه: در این مرحله از اخذ پروانه ساختمان، نقشه معماری توسط آرشیتکت براسا دستور نقشه و ضوابط شهرداری طراحی میشود. رعایت استاندارها و ضوابط شهرداری در طراحی نقشه معماری بسیار مهم است، مثلاً اشتباه در درج صحیح متراژ، تعداد پارکنیگها و موارد دیگر باعث اخلال در روند صدور پروانه ساخت میشود. بعد از اتمام طراحی، نقشه به شهرداری یا دفاتر خدمات شهری ارسال میشود تا مورد بررسی قرار گیرد.
6- پرداخت عوارض نوسازی و شهرداری: بعد از آنکه نقشه معماری رفع ایراد شد و مورد تأیید دفاتر خدمات شهری قرار گرفت، حال نوبت به پرداخت عوارض نوسازی و شهرداری است. عوارض تخریب و نوسازی و عوارض شهرداری توسط واحد صدور پروانه ساختمان محاسبه میشود. معیار محاسبه عوارض براساس متراژهای موجود هر طبقه و نوع کاربری بنا تعیین میشود.
7- تهیه مدارک پیش نویس: بعد از پرداخت عوارض شهرداری و اخذ تأییدیه اداره درآمد منطقه شهرداری مبنی بر پرداخت کلیه عوارض، حال نوبت تهیه مدارک پیش نویس است. جهت تهیه پیش نویس ضروری است که مالک به دفاتر خدمات شهری مراجعه کرده و اقدام به پُر کردن فرم درخواست تعیین ناظر کند. سپس مالک باید تا اعلام نظر شهرداری مبتنی بر معرفی ناظر منتظر بماند. بعد از انتخاب ناظر، باید عقد قراردادی بین مالک و ناظر بسته شود. همچنین باید برگه سهمیه (برگ سبز)، تعهد رعایت اصلاحی و تأییدیه نما در مدارک پیش نویس ضمیمه شده و تسلیم دفاتر خدمات شهرداری شوند. به طور خلاصه، مدارک پیش نویس شامل موارد زیر هستند:
برگه سبز مهر شده در چهار رشته شامل سازه، معماری، برق و مکانیک
برگ سبز ناظر به همراه قرارداد مالک و ناظر
برگه تعهد رعایت اصلاحیه و تأییدیه نما
برگه تعهد مشاوره ژئوتکنیک و تأییدیه خاک
فایلهای نقشه سازه، معماری، برق و مکانیک
چک لیستهای مبحث 19 و 6 بارگذاری و زلزله
8- چاپ پروانه: بعد از تأیید مدارک پیش نویس، حال باید تأییدهایی شامل طرح تفصیلی بر و کف، رئیس صدور پروانه، معاون شهرسازی و معماری و تأییدیه شهردار به صورت سیستمی انجام شود تا جواز ساخت چاپ و فرآیند اخذ پروانه ساختمان پایان پذیرد.
برای شناخت بیشتر شناسنامه ساختمان و درک مراحل اخذ پروانه، عدم خلافی و پایان کار، میتوانید در دوره آموزشی مهارتی مدیریت حقوقی و قرارداد ساخت و ساز شرکت کنید.
پروانه ساخت یا شناسنامه ساختمان حاوی چه اطلاعاتی است؟

یک جواز ساخت و ساز اغلب حاوی اطلاعات زیر است:
مشخصات مالک (مشخصات متقاضی صدور پروانه)
مساحت زیر بنا
آدرس دقیق و کروکی ملک و گذرهای موجود
مشخصات مهندسین ناظر
طراح و مجری ساختمان
ابعاد ملک قبل و بعد از تعریض (اگر شامل تعریض شود)
وضعیت ملک از لحاظ ارتفاعی (تعداد طبقات)
شمالی یا جنوبی بودن ملک
نوع اسکلت
مشخصات و کاربری ملک بعد از احداث (به تفکیک طبقات)
اصلاحات ایجاد شده در پروانه
تاریخ صدور و اعتبار پروانه
زمان اعتبار پروانه ساختمان چقدر است؟
باید بدانید که بعد از اخذ پروانه ساختمان، جواز ساخت به مدت دو سال دارای اعتبار است. مدت تعیین شده براساس متراژ ساختمان تعیین میشود و اگر مالک در این مدت، ساخت و ساز را به اتمام نرساند! نخست با اخطار مواجه شده و سپس باید عوارض تعویق را پرداخت کند.
به طور کلی، مدت زمان اعتبار پروانه ساختمان برحسب متراژ و تعداد طبقات تعیین میشود. اما اگر در مدت تعیین شده مالک موفق به اتمام پروژه نشود، باید مجوز ساخت جدید دریاقت کند. هزینه تعویق برابر با 20 درصد محاسبات پروانه به نرخ روز میباشد. در این امتداد، شهرداری جواز ساخت قبلی را برای یک دوره سه ساله دیگر تمدید میکند.
صدور پروانه ساختمان را کدام ارگان بر عهده دارد؟

نخست باید مشخص شود که ساخت وساز در حوزه شهری انجام میپذیرد یا روستایی! اما به طرو کلی، صدور جواز ساخت به شرح زیر است:
شهری: ارگان صدور پروانه ساختمان، شهرداری منطقه مورد احداث است.
روستایی: ازگان صدور پروانه ساخت ممکن است، بنیاد مسکن شهرستان یا در برخی موارد دهیاری روستا باشد که اغلب زیر نظر بنیاد مسکن است.
هزینه اخذ پروانه ساختمان چقدر است؟
هزینه جهت اخذ پروانه ساختمان بستگی به شهر و استان محل ساخت دارد. همچنین هزینه جواز به مناطق شهری نیز مرتبط است که توسط شهرداری محاسبه میشود. برای مثال، هزینه جواز در منطقه 11 تهران کاملاً متفاوت از هزینه پروانه ساخت نسبت به منطقه 1 دارد. اما برخی هزینههای ثابت اعم از هزینه سازمان نظام مهندسی و هزینه مهندسین طراح، ناظر، مجری نیز وجود دارند که براساس تعرفه سازمان نظام مهندسی محاسبه میشوند که در تمام کشور یکسان است.
کلام آخر
اخذ پروانه ساختمان مراحل گوناگونی دارد که سازندگان و مالکان باید به خوبی آنها را بشناسند. این مهم به افراد کمک میکند تا در بدو ورود به بازار ساخت و ساز، بتوانند ضوابط و استاندارهای ساختمان سازی را با نیازهای خود تطبیق داده و از مشکلات به وجود آمده در آینده جلوگیری کنند. پروانه ساختمان به شما اجازه میدهد، پروژه خود را در مدت تعیین شده ساخته و ملزومات و مشخصات جواز که مورد تأیید شهرداری بوده است را عیناً پیاده سازی کنید.
دیدگاهتان را بنویسید